Prvi hrvatski on-line dućan suvremene kršćanske glazbe i distributer iste najavljuje izlazak novog albuma grupe Kristina za sredinu prosinca. Album će se zvati "Kao Ruža" po skladbi "Iznad svih (Kao ruža)" koja će se naći na albumu, a dolazi od jednog od mnogih prijatelja grupe, Paul Balocha. Album sadrži 13 pjesama, a na albumu se, između ostalih, nalaze i dvije pjesme Paul Balocha (Above All i Open The Eyes Of My Heart), dvije pjesme Matt Redmana (Everything i Heart Of Worship) i Tim Hughesa (Beautiful One i Here I Am To Worship), te dvije od Hillsonga. Sa svakim ovim autorom je bend na poseban način surađivao. Sve pjesme su izvedene na hrvatskom jeziku sa autoriziranim tekstovima, odobrenim od strane autora i njihovih izdavačkih kuća po čemu je ovaj album također poseban.

Članovi Kristine se raduju albumu, jer su iskreno iznijeli svoje srce i ono što su mnogo godina njegovali i svirali u Hrvatskoj na raznim koncertima, susretima i bogoslužjima. Dio razmišljanja članova grupe moći ćete vidjeti i na posebnom dijelu CD-a koji će biti Enhanced CD, dakle sa posebnim CD-romom na kojem će se nalaziti intervjui i slike sa snimanja albuma.

Kristina je album snimila u studiju Jam For The Lamb u Zuerichu, Švicarskoj. Album su producirali Andrej Grozdanov, gitarist grupe i Andreas Mueller-Graf, producent bendova Michael Jacksona, Ricky Martina, grupe Toto, Xavier Naidooa.

Osim toga, dizajn albuma je povjeren dizajnerskoj kući koja stoji iz grafičkih riješenja albuma Briana Doerksena, jednog od najpoznatijih kršćanskih glazbenika u svijetu.

Album izlazi u izdanju Bono Recordsac|works izdavačke kuće koja stoji iza ponajboljih izdanja kršćanske glazbe u Europi (Lidija Roos, Matthias Heimlicher, Lothar Kosse, itd.).

Album će se moći nabaviti na stranicama Bono Recordsa - prvog on-line dućana suvremene kršćanske glazbe u Hrvatskoj, a vjerujemo da će se naći i na policama poznatih vjerskih knjižara diljem Hrvatske.

Plus pet za novi album grupe Kristina

 

Piše: Mladen Faraguna (Preuzeto sa vjerskog portala "Križ života", 19.1.2009.)

Recenzirati domaći album kršćanske glazbe je zadatak koji autoru ovog teksta u pravilu ne predstavlja osobito veliko zadovoljstvo. Iako smo nacija koja se voli ponositi svojim kršćanskim naslijeđem, ne možemo se baš pohvaliti osobito kvalitetnom kršćanskom glazbenom scenom. Gledajući trenutno stanje svjetovne glazbene scene koja se može pohvaliti instant zvijezdama, jasno je da očekivati kvalitetnu kršćansku glazbenu scenu zvuči kao neka utopija.

 

No kao što u svakom pravilu postoji iznimka, tako je i Kristinin album “Kao ruža“ za okvire domaće scene album koji predstavlja iznimku. Da, dobro ste pročitali. Ovaj album predstavlja iznimku - i to kakvu! Prva činjenica koja pokazuje da se radi o vrlo ozbiljnom izdanju, a ne o na brzaka sklepanom projektu snimljenom u sakristiji crkve uz hrpu pozadinskih šumova jest omot albuma. Vrhunski dizajniran, s prekrasnim motivom ruže iz koje se prolijeva krv, što predstavlja simboliku koja nas podsjeća na Isusovu žrtvu, a nadovezuje se na naslov albuma. Sjajno!

 

Napokon profesionalno

 

Uz CD (koji nije spržen na lokalnoj pržilici, već se radi o profesionalno umnoženom CD-u), dolazi knjižica koja uz informacije o albumu sadrži i tekstove svih pjesama. Moramo napomenuti da su sve pjesme na albumu prepjevi poznatih stranih pjesama, a tekstovi na albumu su autorizirani prijevodi. To je nešto što bi trebala biti sasvim normalna činjenica, ali ovo je nažalost (koliko je nama poznato) prvi album koji se ovime može pohvaliti. Nadamo se da će ovaj profesionalan detalj slijediti i drugi izvođači.

 

Naravno da odličan omot albuma ne mora nužno značiti da se radi o odličnom albumu, ali vjerujte nam, to je ovdje slučaj. Već prvih par sekundi pjesme “Slavit ću Gospoda“ ostavlja sjajan dojam. Mnoge domaće albume kršćanske glazbe mogli bi definirati ovom formulom: melodija a la Mišo Kovač sa blago autodestruktivnim tekstom koji jedino nije o izgubljenoj ženi nego o čovjeku grešniku nedostojnom Božje ljubavi.

 

 

Uistinu, prenijeti evanđeosku poruku Božje ljubavi prema čovjeku treba prenijeti na suvremen i relevantan način. To je ono u čemu ovaj album u potpunosti uspijeva. I ne samo da uspijeva, nego za domaću glazbenu scenu postavlja nove, vrlo visoke standarde. Netko bi mogao prigovoriti da je lako imati ovako visoku kvalitetu kada se radi o već poznatim i prokušanim pjesmama renomiranih autora. No nadamo se da će ovo izdanje potaknuti domaće autore da pokušaju doseći ovu razinu kvalitete pjesama.

 

Ovaj album je odličan predstavnik žanra suvremene bogoštovne glazbe kojeg krase jednostavne melodije i lako pamtljivi tekstovi. Taj glazbeni pravac je posljednjih desetak godina vrlo popularan u Americi, a ovaj album je njegov odličan domaći predstavnik. To sigurno dobrim dijelom možemo zahvalti producentu albuma Anderasu Mülleru (surađivao sa imenima kao što su Michael Jackson i Ricky Martin) koji je sjajno odradio posao.

 

Kao ruža…

 

Što se samih pjesama na albumu tiče, teško je izdvojiti neku skladbu koja iskače. Sve pjesme izvrsno zvuče, imaju glavu i rep te su sa svojim radijskim zvukom izuzetno ugodne za vaše uši, a i dušu. Autoru ove recenzije sve ovo pomalu zvuči nestvarno imajući u vidu najčešće vrlo nisku kvalitetu domaće produkcije. No ako bi već trebali izdvojiti neki pjesmu, sigurno možemo izdvojiti prekrasnu naslovnu pjesmu "Kao ruža" (izvornog naslova "Above All").

 

Ta je balada jedna od najpoznatijih suvremenih kršćanskih skladbi dirljivo dočarava Kristovu žrtvu koristeći u refrenu sliku zgažene ruže (Razapet, u grob položen / Živo da umreš odbačen / Kao ruža zgažena na tlu / Grijeh uzeo misleći na mene). Inače, tu je pjesmu slušao glumac James Caviezel u pauzama dok je glumio raspetog Isusa na križu u filmu "Pasija" Mela Gibsona.

 

Skladba "Kao ruža" nije jedina balada na albumu već se tu nalaze i prepjevi dobro poznatih skladbi kao što su: Kad sve utihne

 

(izvorni naslov The Heart Of Worship), Ti svjetlo svijeta (Here I Am To Worship) i Srce predajem ti (I Give You My Heart). Naravno, tu je i skup malo bržih pjesama koji uključuje poznate hitove kao što su: Zauvijek (Forever), Divan si (Beautiful One) i neizbježna Otvori oči mog srca (Open The Eyes Of My Heart). Ako vam naslovi ovih pjesama ne zvuče previše poznato, onda je ovo još bolja prilika za upoznavanje moderne kršćanske glazbe.

 

Zagarantirana visoka kvaliteta

 

Vrijedno je spomenuti da album dolazi u tzv. Enhanced CD obliku što konkretno znači sljedeće: ako ga ubacite u običan CD reproduktor, moći ćete normalno poslušati album koji ukupno ima 13 pjesama. Ako CD ubacite u računalo, moći ćete pogledati slike sa snimanja te intervju s članovima grupe koji je također napravljen za vrijeme snimanja albuma u Zürichu.

 

Netko će možda reći da smo pretjerali s hvalom ovog albuma, ali on to jednostavno zaslužuje! Zapravo je pravo čudo vidjeti da nešto što se u diskografiji zove indie album dosegne ovako visoku kvalitetu. Očigledno je da je u ovaj projekt uloženo puno vremena, kvalitetnog rada, znanja i rezultat nije izostao. Nema sumnje da će se ovaj album još dugo slušati sljedećih godina. Nemojte dopustiti da ovaj album prođe pokraj vaših ruku - učinit ćete veliku grešku...